Je studieschuld beperken in 3 stappen

"7 op de 10 Nederlanders komt van zijn studie af met een studieschuld" ~ Bron: nos.nl

Dat maakt de studieschuld, naast het nemen van een hypotheek voor je huis, één van de meest voorkomende schulden in Nederland. Op deze pagina vind je tips voor hoe je het best kan omgaan met je studieschuld.

Spoiler: alles kost geld


Studeren kost geld

Alleen al aan je studie van 5 jaar ben je gauw minimaal €10.000 kwijt. Daarnaast komen dan nog de kosten voor je laptop, je studieboeken en misschien nog wel meer.
(Lees hier hoe je kan besparen op je studieboeken of op je studielaptop).

Op kamers gaan kost ook geld

Woon je op kamers? Dan ben je al gauw €500 per maand meer kwijt dan een student die nog thuis woont.

Voor sommige studenten is dat geen keuze. Velen gaan namelijk in een andere stad studeren en zijn genoodzaakt om op kamers te gaan. Daarnaast gaat op kamers gaan niet alleen over geld, maar ook over zelfstandig worden en jezelf ontwikkelen.

Maar door 4 jaar thuis te blijven wonen tijdens je studie bespaar je al gauw €24.000.
Dat wetende, zijn die zeurende ouders en af en toe meehelpen in het huishouden nog steeds zo erg?

Voor mij was die beslissing snel gemaakt. Ik ben thuis blijven wonen tijdens mijn studies en ik heb dat geld geïnvesteerd in zaken als aandelen. (Lees hier meer over investeren in aandelen)

Maak het dus niet te gek

Een opleiding volgen is zeker essentieel voor het vergroten van je inkomen voor de rest van je leven.
Dus voel je zeker niet slecht om geld te lenen voor je studie, je investeert namelijk in jezelf en dat is het belangrijkste waar je in kan investeren.

Maak het alleen niet te gek. Ik ken mensen die maximaal bij lenen (€1000 per maand) en dit bedrag volledig opmaken aan mooie spullen, huur voor hun kamer en het studentenleven. Als je dit 5 jaar volhoudt, eindig je na je studie met een schuld van minimaal €60.000.

Stap 1: Hou je studieschuld bij

Het is lastig om een berg te beklimmen die je niet ziet, zorg dus dat je jouw studieschuld bijhoudt in bijvoorbeeld een Excel bestand zoals hieronder. Zo weet je altijd  precies hoeveel je geleend hebt en ook wat je jaarlijks aan rente betaald voor deze lening.

Tips om je studieschuld te beperken 1

Om je te helpen je studieschuld bij te houden heb ik hieronder een format gemaakt die je kan downloaden.

Klik hier om het Excelbestand te downloaden


Stap 2: Zorg altijd voor een inkomen

Tijdens je studie houd je meestal nog wel een paar uur in de week over om te werken. Zorg altijd dat je een baan hebt. Naast het feit dat dit je ervaring geeft, geeft een baan je ook meer geld en dus vrijheid.

Als je op twee avonden in de week twee uurtjes zou werken tegen een minimumloon (20 jarige) van €8,39, heb je elke maand al een eigen inkomen van €134,24. Ga je ook de zaterdag nog 8 uur werken dan komt er elke maand alweer €268,48 bij. Dan zit je totaal al op €402,72.

Zoals je hiernaast ziet kan je met 1,5 dag werken al flink bijverdienen naast je studie. Door dit te doen, is het zelfs mogelijk om je studie af te ronden zonder er een studieschuld aan over te houden. Uiteraard verschilt dit per situatie.

In dit voorbeeld ga ik uit van het ABSOLUTE minimumloon van een 20-jarige zonder vakantiegeld, in de realiteit zal je waarschijnlijk hoger uitkomen dan in dit voorbeeld.

Voorbeelden van mogelijke inkomens

Werken Aantal uur Loon
Dinsdagavond 2 €16,78
Donderdagavond 2 €16,78
Zaterdag overdag 8 €67,12

Mogelijk dagelijks inkomen met 1,5 dagen werken per week

Totaaloverzicht
Inkomen per week: €100,68
Inkomen per maand €402,72
Inkomen per jaar €4832,64

Wekelijks, maandelijks en jaarlijks inkomen


Tips om je studieschuld te beperken 2

Stap 3: Bespaar waar mogelijk

Ik ga je niet vertellen dat je niet op vakantie mag gaan, nooit lunch of koffie mag kopen of niet naar een café of uit eten mag gaan, zodat je op al die dingen geld kan besparen. Daarop besparen doe ik zelf namelijk ook niet.

Wat wel belangrijk is om te weten: je verdient het snelst door je geld niet uit te geven.
Door te letten op je uitgaven en je geld slimmer uit te geven kan je met een paar tips al gauw honderden euro's per jaar besparen.


Extra bespaartips

  • Koop niet de duurste boodschappen
  • Thuis indrinken voor het uitgaan
  • Gebruik jouw studentenkorting bij uitjes bijvoorbeeld bij de bioscoop of andere culturele uitjes.
  • Als je in het buitenland bent, kan je ook vaak gebruik maken van jouw studentenkorting. Vraag hier altijd naar want dit scheelt vaak de helft aan entreekosten.
  • Sommige bedrijven bieden ook korting voor studenten (Bijvoorbeeld fietsreparaties of de kapper)

Lees hier hoe je in 4 stappen dagelijks kan besparen


Als jij je schuld goed bijhoudt, zorgt dat je te allen tijde een baan hebt en een klein beetje let op je uitgaven, kan jij vol vertrouwen je studie afronden zonder al teveel bij te lenen.

Succes het beperken van jouw studieschuld!