Inleiding inflatie

Volgens het CBS zijn consumentengoederen en diensten in april 2022 9,6% duurder dan een jaar eerder. Dit komt voor een deel door de prijsstijgingen van energie en brandstoffen, die veroorzaakt worden door onzekerheid door de oorlog in Oekraïne. Dit geld niet alleen voor Nederland, maar dit gebeurt in de hele Eurozone.
Prijzen van alle producten en diensten zijn momenteel aan het stijgen, wat ervoor zorgt dat voor consumenten ook de maandelijkse kosten omhooggaan. Voor vele consumenten zijn de vaste lasten nu €200 tot €600 euro per maand toegenomen.
Dit is voor veel mensen niet meer te doen en om financieel vrij te kunnen zijn, zal je je hiertegen moeten wapenen. Hoe je dat kan doen en enkele tips om ermee om te gaan ga ik op deze pagina uitleggen.

Wat is inflatie?

Volgens de ECB is inflatie een algemene prijsstijging. Er is pas sprake van inflatie wanneer er een algemene stijging is van prijzen. Dit houd in dat je vandaag minder kan kopen voor 1 euro dan dat je een week geleden kon.


 

Waarom is inflatie belangrijk?

Een jaarlijkse inflatie van 2 tot 3 procent wordt als acceptabel beschouwd door de organisatie die het monetair (geld) beleid voor een land bepaald. In Nederland is dit De Nederlandse Bank (DNB). Centrale banken hebben de taak om prijzen stabiel te houden, te zorgen voor goed werkend betalingsverkeer en om toezicht te houden op onze financiële instellingen zoals banken of verzekeraars. Door consumenten met inflatie aan te sporen om spullen te kopen, wordt de economie gestimuleerd.

Inflatie 2

Inflatie 3

Waarom inflatie goed is voor de economie

Inflatie voor een consument is meestal niet zo gunstig, want iets wat vandaag €100 kost, zal volgend jaar 102 of 103 euro gaan kosten.

Toch heeft de normale inflatie van 2 tot 3 procent wel gunstige voordelen voor de economie als geheel. Het spoort de consument namelijk aan om niet te wachten met spullen kopen, maar om dit zo snel mogelijk te doen. Wanneer je de aankoop uitstelt dan zal je er volgend jaar meer voor betalen. Ook zorgt inflatie ervoor dat geld lenen aantrekkelijker wordt, aangezien geleend geld volgend jaar ook minder waard wordt.


Hoe bereken je de inflatie over jouw geld?

Dit is simpel te berekenen, je gebruikt hiervoor het inflatiepercentage die je kan vinden op de site van het CBS klik hier voor de google zoekopdracht.

Bij een inflatie van 9% is de voorbeeldberekeneing:

€10.000 banksaldo x (1 – 0,09) = 9.100

Deze 900 euro is niet ineens weg, maar jouw koopkracht is wel minder geworden met €900, omdat alles met +/- 9% duurder is geworden. Jouw geld wordt dus elk jaar minder waard.

Weten hoe inflatie werkt is ook een belangrijk gegeven als je ooit financiële vrijheid wilt behalen.


4 tips om met inflatie om te gaan

Tip 1 Koop assets die stijgen in waarde / cashflow genereren

Door assets (bezittingen die geld opwekken) te kopen die stijgen in waarde, kan je jezelf wapenen tegen inflatie. Neem bijvoorbeeld de Nederlandse vastgoed certificaten van Synvest, vorig jaar heb ik deze voor €53 gekocht en op 1-1-2022 zijn deze gewaardeerd op €54 per stuk. Hoewel dit maar een kleine stijging is heb ik ook maandelijks ook 0,5% dividend ontvangen per certificaat.

Tip 2 koop andere waardevaste bezittingen

Zilver en goud zijn meestal veilige havens in tijden van crisis. Je zou een gedeelte van je portfolio hierin kunnen investeren om het veilig te stellen. Zelf ben ik hier echter geen grote voorstander van, aangezien een klomp goud niets doet om geld te verdienen.

Tip 3 Zorg voor meerdere inkomstenstromen

Wanneer je kosten stijgen, bestaat het risico op een recessie (terugval in de economie). Een gevolg hiervan kan zijn dat bedrijven personeel zullen moeten laten gaan. Het risico bestaat dus dat je hiermee je baan verliest wanneer je geen vast contract hebt bij je werkgever. Daarom is het handig om meerdere inkomstenbronnen te hebben. Door te zorgen voor een passief inkomen zorg je ervoor dat je elke maand uit één of meerdere bronnen

Tip 4 Bespaar op je maandelijkse uitgaven

Lees onze blog over besparen of lees onze tutorial besparen in 4 stappen om te kijken op welke uitgaven jij kan besparen!


Succes met de stappen om inflatie tegen te gaan en jouw reis naar financiële vrijheid te realiseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *