Schulden

Schulden en de impact hiervan

Inleiding

Schulden kunnen ontstaan doordat je geld geleend hebt om ergens voor te kunnen betalen, bijvoorbeeld voor je studie. Ook een rekening die langer blijft liggen wordt als een schuld beschouwd. Als je nog een tegoed op je betaal- of spaarrekening hebt staan dan is dit vaak de oplossing. Als je dit niet hebt, dan kunnen de opstapelende schulden een probleem gaan worden.
Op deze pagina vertel ik of het erg is om schulden te hebben en hoe je dit het beste bij kan houden zodat schulden geen probleem voor je worden.


Wat is een schuld?

Een schuld is een soort van vordering. Deze kan zijn ontstaan omdat je geld geleend hebt om iets te kopen, zoals een huis of auto.


Is het erg om schulden te hebben?

Afbeeldingsresultaat voor schulden

Hoewel het woord schuld slecht klinkt, hoeft het hebben van schulden niet per se erg te zijn.

Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben een hypotheek voor hun huis, gaan met hun creditcard op vakantie en rijden rond in een leaseauto.

Een schuld wordt pas een probleem wanneer het inkomen te laag is om de schulden af te kunnen lossen. Zodra je betalingsproblemen hebt, zullen schulden zich gaan opstapelen en dan kunnen de betalingsproblemen hoog oplopen.

Dit heeft niet alleen effect op je financiën, maar dit kan ook effect hebben op je mentale gezondheid.

Om te voorkomen dat je financiën invloed hebben op je mentale gezondheid is het goed om het 4 stappenplan naar financiële vrijheid aan te houden. Hiermee zorg je ervoor dat je je niet druk hoeft te maken over hoeveel geld je op je bankrekening hebt staan.


Wanneer ontstaan schulden?

Schulden ontstaan wanneer je meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt. Dit is echter niet het enige, schulden kunnen ook ontstaan door plotselinge veranderingen in je persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, scheiding of ontslag.

Schulden ontstaan doordat mensen vaak meegaan met maatschappelijke druk. Een duur huis, dure auto, dure kleren. Hier wordt ontzettend veel geld aan uitgegeven. Dat is de reden dat aan het einde van de maand niet veel geld overblijft of zelfs de inkomsten van veel mensen op zijn aan het einde van de maand.

Nu vraag je je misschien af: Hoe kan ik het beste mijn schulden afbetalen?

Als je meerdere schulden hebt, kunnen deze zich al snel opstapelen en een probleem worden. Het wordt pas als een probleem gezien zodra de maandelijkse aflossing hoger is dan jouw maandelijkse inkomsten.

Wanneer je je schulden wil afbetalen, kan je het beste beginnen met het maken van een overzicht van je schulden. Hieronder zie je een voorbeeld van een overzicht dat je hiervoor kan gebruiken.

Nadat je het overzicht hebt ingevuld, kun je zien voor welke schuld je elke maand de meeste rente betaald. Dit is dan ook de schuld die je als eerste gaat aflossen.

Schuld 1 Schuld 2 Schuld 3
€11000 €4000 €10000
7% rente 2% rente 5% rente
€770 rente per jaar €80 rente per jaar €500 rente per jaar
Als 1e aflossen Als 3e aflossen Als 2e aflossen

Welke soorten schulden zijn er?

Overbestedingsschulden
Deze vorm van schuld ontstaat vaak doordat mensen elke maand meer geld uitgeven dan dat ze verdienen. Ze verdienen meer dan genoeg geld om rond te komen, maar geven gewoon té veel geld uit. Dit wordt ook wel overbestedingsschulden genoemd, omdat er meer uitgegeven wordt in verhouding tot wat er wordt verdiend.

Compensatieschulden
Compensatieschulden ontstaan vaak doordat iemand een laag zelfbeeld heeft. Om dat te compenseren grijpen ze sneller naar hun portemonnee omdat geld uitgeven hun een goed gevoel geeft.

Aanpassingsschulden
Aanpassingsschulden zijn schulden die ontstaan door een (onverwachte) verandering in je persoonlijke omgeving. Als je je baan verliest, daalt je inkomen. Dan moet je je levenspatroon aanpassen zodat je minder geld uitgeeft, of zorgen dat je weer een baan krijgt.

Overige schulden die vaak voorkomen zijn:

  • Studieschuld
  • Hypotheek lening schuldHypotheek
  • Lease auto
  • Huurachterstand
  • Achterstand van rekeningen voor gas, water en energie
  • Betalingsachterstand bij verzekeringen
  • Verkeersboetes

Schulden aflossen in 3 stappen

  1. Maak een overzicht van je schulden
  2. Los de schulden met de meeste rente als eerste af
  3. Maak inzichtelijk wat je maandelijkse uitgaven zijn en bespaar op onnodige uitgaven

Hopelijk heb je hiermee nieuw inzicht gekregen over wat schulden zijn en hoe je hiermee om kan gaan.
Ik wens je veel succes met het opbouwen van jouw financiële vrijheid!