Wat is P2P lenen?

P2P lenen, ook wel Peer-to-Peer lending genoemd, is een soort van crowdfunding voor particulieren en bedrijven. Met Peer-to-Peer lenen help je particulieren of bedrijven met hun financiering door aan hen geld te lenen.

Deze manier van financieren word gebruikt om zonder de bank een lening af te sluiten.

Crowdfunding investeren

Peer-to-Peer lenen is in veel landen al erg populair. Vooral in landen zoals Spanje, Polen, Oostenrijk en Rusland wordt P2P lenen al heel veel gebruikt. Langzaam maar zeker wordt P2P lenen ook steeds populairder in Nederland.


Hoe kan je investeren in P2P lenen?

Met Peer-to-Peer lenen leen jij rechtstreeks geld uit aan particulieren of bedrijven, dus zonder dat daar een bank tussen zit.
Stel dat iemand 800 euro wil lenen, en er zijn 8 mensen bereid om deze aan persoon 100 euro uit te lenen, dan kunnen zij samen via een platform de lening van 800 euro financieren.

In ruil voor je investering krijg je maandelijks een aflossing plus de bijkomende rente. Dit percentage ligt bij P2P leningen vaak tussen de 6 en 14 procent. Dat is meer dan dat je zou krijgen als je je geld op je spaarrekening laat staan.


Wat is het rendement bij P2P leningen?

Het rendement verschilt bij P2P leningen. Meestal ligt het rendement ergens rond de 10%. Maar leningen met een hoger rendement komen ook voor.

Gemiddeld investeren de meeste investeerders in leningen tussen de 9% tot 12%. Dit zijn ook de percentages waar jij rekening mee kan houden als je interesse hebt om in P2P lenen te investeren.

Zo kan je met een investering van €10.000 tussen de €900 tot €1200 per jaar verdienen.

P2P lenen 1


Wat zijn de 3 voordelen van investeren in P2P leningen?

Er zitten verschillende voordelen aan investeren in Peer-to-Peer leningen.

Voordeel 1: goed rendement

Een rendement van tussen de 9 en 12 procent zorgt voor een leuk rendement op jouw investering.

Voordeel 2: terugkoop garantie

De meeste platformen hebben een terugkoopgarantie, waarmee ze jouw vermogen veiligstellen. Zo heb je altijd de mogelijkheid om een lening terug te verkopen aan het platform.
Al de aanbevolen platformen maken gebruik van een terugkoopgarantie.

Voordeel 3: Auto Invest

Auto Invest is een optie die sommige platformen gebruiken. Auto Invest zorgt ervoor dat de terugbetalingen die je krijgt uit jouw investeringen (exclusief de rente), automatisch opnieuw geïnvesteerd worden in nieuwe leningen.
Dit scheelt jou als investeerder tijd, aangezien je dit niet elke maand meerdere keren handmatig hoeft te doen. Je hoeft de Auto Invest functie alleen aan te zetten en vervolgens word jouw vermogen automatisch opnieuw geïnvesteerd.


Wat zijn de risico’s bij P2P leningen?

Zoals bij elke investering zitten er ook aan investeren in P2P leningen risico's vast. Het voornaamste risico is natuurlijk dat de lener zijn lening niet meer kan terugbetalen...
Voordat leners geld kunnen lenen, worden zij natuurlijk onafhankelijk getoetst op hun kredietwaardigheid. Als dat allemaal in orde is, wordt er een risicoklasse toegekend.

Risico 1: de lener kan zijn lening niet terug betalen

Omdat dit het grootste risico is, hebben de meeste platformen een terugkoopgarantie, ook wel Buyback Guarentee genoemd. Dat houdt in als de lener zijn schuld niet terug kan betalen, dat het platform of de verstrekker van de lening garant staat en de schuld weer van jou over koopt. Zo staat jouw investering veilig. Het enige nadeel is dat je niet in alle gevallen dan de rente ontvangt. Vaak is dit maar een klein risico, aangezien jouw vermogen in tientallen verschillende leningen is geïnvesteerd.

Kies altijd voor een platform met terugkoopgarantie, zo verklein je het risico bij jouw investeringen.

Risico 2: het platform gaat failliet

In het geval dat het platform failliet gaat, is er een grote kans dat je je investeringen kwijtraakt.
Om dit risico te verkleinen kun je je investeringen spreiden over verschillende platformen.

Zelf heb ik mijn investeringen verdeeld over verschillende platformen: Mintos, reinvest24.com en crowdestor.com
Gespreid investeren zorgt voor minder risico op het verliezen van al je vermogen als er een platform failliet gaat.

Zelf wacht ik al een ruime tijd op terugbetalingen van de platformen Fastinvest en Grupeer, deze lijken problemen te hebben en bij beide platformen wacht ik al bijna 10 maanden op de aangevraagde uitbetalingen. Zo zie je weer hoe belangrijk het is om je investeringen over verschillende platformen te verspreiden. En niet te investeren met geld wat je niet kan missen!


Gebruikte P2P platformen

Hieronder staan mijn gebruikte P2P platformen, dit zijn grote platformen die al een ruime tijd actief zijn in de P2P markt.

Als je wil gaan investeren, doe dan eerst een test met een kleiner bedrag van bijvoorbeeld €250.
Wanneer dat geld er bij staat en je er een goed gevoel over hebt, kan je je investering vergroten.

Platform Rentepercentage Loopduur Terugkoopgarantie Auto invest Secondary market Link
ReInvest24 (Vastgoed leningen) 9% - 14,8 1 - 72+ maanden Nee Nee Ja reinvest24.com
Mintos (Consumenten leningen) 9% - 12% 1 - 60 maanden Ja Ja Ja Mintos.com
Crowdestor (Bedrijfsleningen) 10% - 30% 1 - 72+ maanden Gedeeltelijk Ja Ja crowdestor.com