Passief inkomen

Op deze pagina gaan we het hebben over de grote droom van veel mensen, geld verdienen zonder dat je hier actief veel voor hoeft te doen.
Het idee is dat je eenmalig een actie doet en daar vervolgens blijvend profijt hebt van hebt. Bijvoorbeeld eenmalig voor €5000 aan aandelen kopen, die elk jaar €300 in dividend uitkeren.

Onder deze pagina hou ik mijn eigen route naar financiële vrijheid bij met updates over het opbouwen van mijn passieve inkomen!

Laatste update: 13-6-2024


Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is een inkomen die je verdiend zonder dat je er steeds voor hoeft te werken.

Voorbeelden van een passief inkomen zijn rente op leningen of spaargeld, maar ook bijvoorbeeld dividend op aandelen.
Het bekendste voorbeeld van passief inkomen zijn de inkomsten uit het verhuren van een kamer, huis of appartement.

Vastgoed is ook een vorm van passief inkomen
Vastgoed is een van de bekendste vormen van een passief inkomen

Actief inkomen

De bekendste vorm van inkomen is je actieve inkomen. Dit zijn de inkomsten die je in de vorm van loon uit je baan krijgt. Stop je met werken, dan krijg je ook geen loon meer.

Passief inkomen

Passief inkomen is inkomen die je krijgt uit in het verleden gedane investeringen. Een voorbeeld hiervan kan zijn als je een appartement in eigendom hebt en deze voor €800 per maand verhuurt.
Hiermee heb je elke maand inkomsten omdat je hier eenmalig een investering in hebt gedaan en de investering nu in eigendom hebt. Natuurlijk moet je af en toe misschien een nieuwe huurder zoeken, maar heel veel tijd hoef je hier niet actief aan te besteden.


Waarom is passief inkomen belangrijk?

Iedereen houd van extra geld, dus waarom zou je geen extra passieve vorm van inkomsten willen hebben?
Met je vaste baan krijg je betaald zolang als je er actief tijd in steekt. Stop je met je baan, dan stopt je inkomen. Met een passief inkomen heb je meerdere geldstromen die geld voor je verdienen. Als je dan stopt met werken voor je baas, dan heb je nog steeds inkomsten.

Passief inkomen naast je vaste baan
Je kan ook een passief inkomen opzetten naast je vaste baan. Er zijn veel mensen die dit doen. Als je elke maand naast je vaste inkomen van 3000 ook nog eens een passief inkomen van 3000 per maand heb, verdien je al 2x zoveel als je collega's.
Wat zou je baas raar opkijken als je in een dikkere auto dan de directeur kan rijden.


Waarom hebben weinig mensen maar een passief inkomen?

Veel mensen denken nieteens na over andere manieren om geld te kunnen verdienen naast hun baan. Dit zit gedeeltelijk in onze financiele opvoeding, maar ook in onze maatschappij. Er zijn namelijk niet veel mensen die over dit onderwerp nadenken en op een passieve manier geld verdienen.

Ook is het lastig om een passief inkomen op te bouwen, daar moet je zelf hard voor werken.

De eerste €100.000 is het lastigst. Dat geld zal je bijna volledig zelf opzei moeten gaan zetten. Na de eerste 100.000 euro zal je merken dat de inkomsten uit je beleggingen voor je beginnen te werken, maar het zal jaren duren voordat dit kapitaal uitgroeit tot 500.000 of tot je eerste miljoen.
Maar zodra dat eenmaal gebeurt, dan is de sneeuwbal ook niet meer te stoppen.


Waar leid onze maatschappij ons voor op?

Onze maatschappij heeft er baat bij dat iedereen tot zijn 70ste voor een bedrijf gaat werken.
Dit is ook hoe de overheid de meeste inkomsten krijgt. (Inkomstenbelasting).

Okay, hier komt het levensverhaal voor meer dan 99% van alle Nederlanders. Je gaat naar school, studeert goed en krijgt een baan.

Je krijgt dan elke maand salaris en daarvan koop je een auto en een huis.
Krijg je een promotie of betere baan met meer salaris? Dan koop je een grotere auto en een groter huis.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen geld de regel: gaat het inkomen omhoog, dan gaan de uitgaven ook omhoog.
Met alleen een inkomen zal je dus nooit rijk gaan worden. Dan zal je waarschijnlijk tot je 70ste moeten blijven werken.


Onze financiële opvoeding

Toen jij tussen de 13 en 16 was en je geld nodig had. Wat hebben je ouders je toen verteld?
"Neem een bijbaan", "Ga maar werken voor je geld". Denk maar niet dat onze ouders tegen ons gezegt hebben "Ga maar eens nadenken over investeren of over een vorm van passief inkomen".

We worden opgevoed met de gedachte dat we ons hele leven met een baan moeten werken voor ons geld. Een passief inkomen genereren wordt door bijna iedereen als abnormaal, onrealistisch gezien. (Veel mensen denken hier ook nieteens over na).

Inkomsten en uitgaven van de bevolking ziet er over het algemeen zo uit:

Passief inkomen 103 1

Elke maand zijn 99% van de bevolking al hun inkomsten kwijt aan uitgaven aan levensbehoeften.

De financiële opvoeding van rijke mensen

Rijke mensen pakken het iets anders aan en spenderen hun geld op een andere manier. Zij kopen investeringen, die na aankoop elke maand geld voor hun gaan verdienen.

Passief inkomen 103 2

Hierboven zie je het fundamentele verschil aan uitgaven tussen arme en rijke mensen. Waar het "gewone volk" niet investeert en hun inkomsten uit loon uitgeeft, doen de rijkere mensen dit niet.

Met de investering van 2500 euro in het bovenstaand voorbeeld, verdien je elke maand 25 euro. 2500/25=100 maanden /12 = 8,3 jaar. Na 8,3 jaar heb je je investering terugverdiend.

De nieuwe investeringen tellen op bij de vorige investering. Met elke nieuwe investering wordt hun maandelijks inkomen meer.
Het grote geheim is dus om niet het geinvesteerde geld uit te geven, maar alleen je inkomsten uit je investering uit te geven.

Als je voor de rest van je leven 2500 per maand wil verdienen aan passief inkomen hoef je hier totaal maar 2500/25 = 100 maanden / 12 = 8,3 jaar voor te werken.
In dit voorbeeld wordt samengestelde rente nog niet eens meegerekend. Het zou dus zelfs in minder tijd al kunnen.

Wil jij ook geld verdienen op de zelfde manier zoals de bank dit doet? Lees dan ons artikel over P2P lenen (investeren in leningen) eens door.

Passief inkomen opzetten kost zeker toewijding en zelfbeheersing maar het is voor iedereen mogelijk om te behalen!


Hoe kan je beginnen met een passief inkomen opbouwen?

Als je nu op eToro 100 aandelen van AT&T koopt voor totaal 4000 euro, krijg je elke 3 maanden 100 * 0,50 aan dividend. Elke 3 maanden krijg je 50 euro waar je niets voor hoeft te doen, behalve de aandelen in je eigendom te hebben. Zo kan je je eerste passieve inkomen al gaan genereren.
Dit kan je natuurlijk ook klein met 400 euro of zelfs met 40 euro doen.

Ook is het handig dat je hiervoor zelf doelen stelt en dat je je hieraan houd. Zelf hou ik de onderstaande tabel aan. Opgebouwd vanaf het aantal euro's per dag wat ik wens te ontvangen uit mijn passieve inkomen.

PI Doelen Inkomsten per maand EU / dag
Doel 1 762,5 25
Doel 2 1525 50
Doel 3 3050 100
Doel 4 6100 200
Doel 5 15250 500

Voorbeeld van je eigen passief inkomen doelen.


Hoeveel passief inkomen heb je nodig als je er van wilt leven?

Je hebt de term "you got to have money, to make money" vast wel eens gehoord. Maar heb je er wel eens diep over nagedacht?

Denk maar eens aan het verdienmodel van de bank. Banken lenen geld uit en verdienen aan de rente op de leningen. 10% rente op een bedrag van 1 miljoen is elk jaar 100.000 euro.
Dat is een bedrag waar vele mensen wel van moeten kunnen leven toch?

Hoeveel investeringen moet jij hebben als jij nooit meer wilt werken en volledig wilt leven van je passieve inkomen?

Als je uit wil rekenen hoeveel geld je nodig hebt moet je eerst weten hoeveel geld je elke maand uitgeeft. Zijn je kosten elke maand 2500 euro, dan heb je een passief inkomen van 30.000 per jaar nodig.
30.000 per jaar kan je bereiken door 300.000 te investeren. De prijs van een aardig huis dus. Nu zullen veel mensen dit bedrag niet zomaar op de bank hebben staan... Hoe kan je dan binnen een bepaalde tijdsbestek dit passieve inkomen opbouwen?


Meer voorbeelden van een passief inkomen

Hieronder sommen we enkele voorbeelden op die je kan gebruiken om op korte termijn te beginnen met het opbouwen van een passief inkomen

  • Dividendaandelen kopen
  • Vastgoed verhuren
  • P2P lenen

Maar dit zijn niet de enige voorbeelden, er zijn veel meer manieren om een passief inkomen op te bouwen. Je moet alleen het risico willen nemen en er creatief over na denken.


Toewijding en zelfbeheersing

Op mijn 21ste had ik mijn eigen bedrijf, inkomsten uit verschillende bronnen en al gauw een kapitaal van meer dan 25.000. Ik had geen eigen auto en gebruikte de Fiat 500 van mijn moeder om klanten te bezoeken.

Passief inkomen 103 3
Aan het begin van je carriëre is het slimmer om je geld te investeren, dan om een dikke auto te kopen.

Nu ben ik een groot fan van Audi en een A3 lijkt me enorm gaaf om te hebben. Voor rond de 25.000 kan je een luxe variant van dit model rijden.

Een snelle berekening leerde mij dat een Audi A3 naast de aanschafkosten elke maand minimaal 200 euro aan kosten met zich meebrengt + duur onderhoud.
De auto gaat mij dus geen geld opleveren, in tegenstelling zelfs want hij gaat mij elke maand een boel geld kosten.

Financiele berekening: investering van 25.000 wat elke maand 200 euro gaat kosten. Ik heb de A3 uiteindelijk niet gekocht en mijn geld geinvesteerd in andere assets die mij wel geld opleveren. Als je echt serieus bent over een passief inkomen opbouwen, zal je dit soort uitgaven uit moeten stellen.

Nu levert die geinvesteerde 25.000 mij elk jaar + 1800 op in plaats van dat het mij elk jaar - 2400 euro gaat kosten.


Mijn route naar financiële vrijheid

Update september 2021

In 2021 ben ik 25 geworden en rij ik nog steeds met de Fiat 500 van mijn moeder rond. Nog steeds leef ik thuis met lage kosten van €10 per dag. Ik doe wel steeds meer leuke dingen met vrienden en mijn vriendin, na deze coronatijd kan dat ook weer dus mijn maandelijkse uitgaven zijn iets hoger. Ik ga nog steeds proberen om dit jaar tussen de 25.000 en 40.000 toe te voegen aan mijn investeringsportfolio. De aandelenmarkt staat hoog en is volgens intrinsieke waardeberekeningen overvalued. Ik ben van plan om binnenkort alles hiervan uit te cashen. Bitcoin is net gestegen naar 54.000 en het voelt weer als dezelfde soort bubbel als 4 jaar geleden; tijd om mijn crypto te verkopen.

Nog steeds geen dikke auto, maar ik verdien wel elk jaar meer aan mijn investeringen. Ik zit nu op een kleine €600 per maand aan passief inkomen. Ik hoop binnenkort mijn 1e personal income doel te behalen.

  • Aandelen verkocht met winst van €3000
  • Crypto (gekocht in 2017) verkocht met €12.000 winst

Update 3 juli 2022

Mijn eigen bedrijf loopt prima door, in december 2021 gaf mijn vennoot aan te willen stoppen. Ik ga zelf dus vanaf 2022 alleen verder met de zaak. Begin dit jaar heb ik ivm de mogelijkheid om me ergens in te kunnen kopen ook bij een ander bedrijf gaan werken in loondienst, deze venture is helaas niet door gegaan, een andere koper bood meer dan dat het bedrijf volgens mijn berekeningen waard was.
Wel heb ik een half jaar een dubbel inkomen gehad. Volledige inkomen is natuurlijk mooi geinvesteerd in mijn portfolio. Ik blijf doorbouwen aan mijn droom om me straks over geld geen zorgen meer te hoeven maken. In excel hou ik mijn net-worth en investeringen bij, dit is de status op 3 juli 2022.

PI Doelen Inkomsten per maand Gehaald % EU / dag Geschatte totale investeringen hiervoor nodig
Doel 1 762,5 125% 25 152.500
Doel 2 1525 63% 50 305.000
Doel 3 3050 31% 100 610.000
Doel 4 6100 16% 200 1.220.000
Doel 5 15250 6% 500 3.050.000

Op moment dat ik deze update heb ik mijn 1e doel behaald. De basis staat en mijn maandelijks passieve inkomen uit investeringen zit net boven de €950. Per jaar een bedrag van 11.400 euro. Het voelde toen ik 4 jaar geleden begon als onmogelijk, maar stap 1 heb ik gehaald.
Hier zou ik al mooi mijn hypotheek mee kunnen aflossen, maar voor nu blijf ik al dit geld doorinvesteren zodat ik mijn tweede PI (Personal Income) doel sneller behaal.

Update 9 juni 2023

Mijn bedrijf is nog steeds groeiende, ik krijg steeds meer leuke opdrachtgevers om voor te werken. In mijn beleggingen begin ik te merken dat de sneeuwbal steeds harder begint te rollen. Dit zie ik terug in stijgende maandelijkse dividenden en rentebetalingen.
Ik kom ook steeds dichter bij mijn 2e personal incomedoel van 1525 in de buurt, dit komt door stijgende uitbetalingen van mijn vastgoedbeleggingen (deze stijgen mee met inflatie), en door extra gedane beleggingen en ook de toevoeging van enkele REITS (real estate investment trusts).

Ondanks dat ik passief steeds meer verdien, heb ik nog steeds twijfel over of dit genoeg is om mijn maandlasten straks (met eigen huis & auto) te dekken. Wat als ik straks wat klanten verlies? Wat als een aantal van mijn beleggingen stoppen met maandelijks uitbetalen?

PI Doelen Inkomsten per maand Gehaald % EU / dag Geschatte totale investeringen hiervoor nodig
Doel 1 762,5 176% 25 152.500
Doel 2 1525 88% 50 305.000
Doel 3 3050 44% 100 610.000
Doel 4 6100 22% 200 1.220.000
Doel 5 15250 9% 500 3.050.000

Ik weet niet of ik dit jaar mijn 2e doel ga halen, omdat ik ook voor een auto en huis wil gaan kijken en daar een kleine €30.000 apart voor wil houden. (Als de huizenmarkt nog iets verder zal gaan zakken).

 

Update 13 juli 2024

Ik ben in februari samen met mijn vriendin gehuurd gaan wonen om toch een eigen plek te hebben. Ik heb misschien de optie om de woning + aanliggend bedrijfspand over te nemen, hier ga ik serieus over nadenken.

Ik weet nog niet of ik dit wil gaan doen, maar als het bedrijfpand met een huurder over is te nemen is dit wel aantrekkelijk om mijn beleggingen in leningen en aandelen uit te breiden met fysiek vastgoed.

Mijn bedrijf is nog steeds groeiende, ik krijg steeds meer leuke opdrachtgevers om voor te werken. In mijn beleggingsportefeuille heb ik in de afgelopen maanden flink uitgebreid met mijn bedrijfswinsten, hierin heb ik verschillende REITS gekocht, die 4x per jaar leuk dividend uitkeren.
Dit heb ik gedaan omdat volgens mijn berekeningen & analyses van bedrijfsrapporten deze REITS op moment ondergewaardeerd zijn. Daarmee denk ik nu REITS aangekocht te hebben met tussen de 20% en 60% korting.

Mijn 2e personal incomedoel van 1525 heb ik in maart 2024 behaald, hiermee kan ik al mijn vaste lasten momenteel volledig dekken.

PI Doelen Inkomsten per maand Gehaald % EU / dag Geschatte totale investeringen hiervoor nodig
Doel 1 762,5 213% 25 152.500
Doel 2 1525 107% 50 305.000
Doel 3 3050 53% 100 610.000
Doel 4 6100 27% 200 1.220.000
Doel 5 15250 11% 500 3.050.000

Ik ga door met het uiteindelijke doel om mijn PI doel 3 te behalen. Ik hoop dit doel binnen 3 jaar te kunnen bereiken.