Passief inkomen

Op deze pagina gaan we het hebben over de grote droom van veel mensen, geld verdienen zonder dat je hier actief veel voor hoeft te doen.


Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is een inkomen die je verdiend zonder dat je er steeds voor hoeft te werken. Voorbeelden van een passief inkomen zijn rente op leningen of spaargeld, maar ook bijvoorbeeld dividend op aandelen.
Het bekendste voorbeeld van passief inkomen zijn de inkomsten uit het verhuren van een kamer, huis of appartement.

Vastgoed is ook een vorm van passief inkomen
Vastgoed is een van de bekendste vormen van een passief inkomen

Actief inkomen

De bekendste vorm van inkomen is je actieve inkomen. Dit zijn de inkomsten die je in de vorm van loon uit je baan krijgt. Stop je met werken, dan krijg je ook geen loon meer.

Passief inkomen

Passief inkomen is inkomen die je krijgt uit in het verleden gedane investeringen. Een voorbeeld hiervan kan zijn als je een appartement in eigendom hebt en deze voor €800 per maand verhuurt.
Hiermee heb je elke maand inkomsten omdat je hier eenmalig een investering in hebt gedaan en de investering nu in eigendom hebt. Natuurlijk moet je af en toe misschien een nieuwe huurder zoeken, maar heel veel tijd hoef je hier niet actief aan te besteden.


Waarom is passief inkomen belangrijk?

Iedereen houd van extra geld, dus waarom zou je geen extra passieve vorm van inkomsten willen hebben?
Met je vaste baan krijg je betaald zolang als je er actief tijd in steekt. Stop je met je baan, dan stopt je inkomen. Met een passief inkomen heb je meerdere geldstromen die geld voor je verdienen. Als je dan stopt met werken voor je baas, dan heb je nog steeds inkomsten.

Passief inkomen naast je vaste baan
Je kan ook een passief inkomen opzetten naast je vaste baan. Er zijn veel mensen die dit doen. Als je elke maand naast je vaste inkomen van 3000 ook nog eens een passief inkomen van 3000 per maand heb, verdien je al 2x zoveel als je collega's.
Wat zou je baas raar opkijken als je in een dikkere auto dan de directeur kan rijden.


Waarom hebben weinig mensen maar een passief inkomen?

Veel mensen denken nieteens na over andere manieren om geld te kunnen verdienen naast hun baan. Dit zit gedeeltelijk in onze financiele opvoeding, maar ook in onze maatschappij.


Waar leid onze maatschappij ons voor op?

Onze maatschappij heeft er baat bij dat iedereen tot zijn 70ste voor een bedrijf gaat werken.
Dit is ook hoe de overheid de meeste inkomsten krijgt. (Inkomstenbelasting).

Okay, hier komt het levensverhaal voor meer dan 99% van alle Nederlanders. Je gaat naar school, studeert goed en krijgt een baan.

Je krijgt dan elke maand salaris en daarvan koop je een auto en een huis.
Krijg je een promotie of betere baan met meer salaris? Dan koop je een grotere auto en een groter huis.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen geld de regel: gaat het inkomen omhoog, dan gaan de uitgaven ook omhoog.
Met alleen een inkomen zal je dus nooit rijk gaan worden. Dan zal je waarschijnlijk tot je 70ste moeten blijven werken.


Onze financiële opvoeding

Toen jij tussen de 13 en 16 was en je geld nodig had. Wat hebben je ouders je toen verteld?
"Neem een bijbaan", "Ga maar werken voor je geld". Denk maar niet dat onze ouders tegen ons gezegt hebben "Ga maar eens nadenken over investeren of over een vorm van passief inkomen".

We worden opgevoed met de gedachte dat we ons hele leven met een baan moeten werken voor ons geld. Passief inkomen wordt door bijna iedereen als abnormaal of onrealistisch gezien.

Inkomsten en uitgaven van de bevolking ziet er over het algemeen zo uit:

Elke maand zijn 99% van de bevolking al hun inkomsten kwijt aan uitgaven aan levensbehoeften.

De financiële opvoeding van rijke mensen

Rijke mensen pakken het iets anders aan en spenderen hun geld op een andere manier. Zij kopen investeringen, die na aankoop elke maand geld voor hun gaan verdienen.

Hierboven zie je het fundamentele verschil aan uitgaven tussen arme en rijke mensen. Waar het "gewone volk" niet investeert en hun inkomsten uit loon uitgeeft, doen de rijkere mensen dit niet.

Met de investering van 2500 euro in het bovenstaand voorbeeld, verdien je elke maand 25 euro. 2500/25=100 maanden /12 = 8,3 jaar. Na 8,3 jaar heb je je investering terugverdiend.

De nieuwe investeringen tellen op bij de vorige investering. Met elke nieuwe investering wordt hun maandelijks inkomen meer.
Het grote geheim is dus om niet het geinvesteerde geld uit te geven, maar alleen je inkomsten uit je investering uit te geven.

Als je voor de rest van je leven 2500 per maand wil verdienen aan passief inkomen hoef je hier totaal maar 2500/25 = 100 maanden / 12 = 8,3 jaar voor te werken.
In dit voorbeeld wordt samengestelde rente nog niet eens meegerekend. Het zou dus zelfs in minder tijd al kunnen.

Wil jij ook geld verdienen op de zelfde manier zoals de bank dit doet? Lees dan ons artikel over P2P lenen (investeren in leningen) eens door.

Passief inkomen opzetten kost zeker toewijding en zelfbeheersing maar het is voor iedereen mogelijk om te behalen!


Hoe kan je beginnen met een passief inkomen?

Als je nu op eToro 100 aandelen van AT&T koopt voor totaal 4000 euro, krijg je elke 3 maanden 100 * 0,50 aan dividend. Elke 3 maanden krijg je 50 euro waar je niets voor hoeft te doen, behalve de aandelen in je eigendom te hebben.
Dit kan je natuurlijk ook klein met 400 euro of zelfs met 40 euro doen.


Hoeveel passief inkomen heb je nodig als je er van wilt leven?

Je hebt de term "you got to have money, to make money" vast wel eens gehoord. Maar heb je er wel eens diep over nagedacht?

Denk maar eens aan het verdienmodel van de bank. Banken lenen geld uit en verdienen aan de rente op de leningen. 10% rente op een bedrag van 1 miljoen is elk jaar 100.000 euro.
Dat is een bedrag waar vele mensen wel van moeten kunnen leven toch?

Hoeveel investeringen moet jij hebben als jij nooit meer wilt werken en volledig wilt leven van je passieve inkomen?

Als je uit wil rekenen hoeveel geld je nodig hebt moet je eerst weten hoeveel geld je elke maand uitgeeft. Zijn je kosten elke maand 2500 euro, dan heb je een passief inkomen van 30.000 per jaar nodig.
30.000 per jaar kan je al bereiken door 300.000 te investeren. De prijs van een aardig huis dus. Nu zullen veel mensen dit bedrag niet zomaar op de bank hebben staan... Hoe kan je dan binnen een bepaalde tijdsbestek dit passieve inkomen opbouwen?


Toewijding en zelfbeheersing

Op mijn 21ste had ik mijn eigen bedrijf, inkomsten uit verschillende bronnen en al gauw een kapitaal van meer dan 25.000. Ik had geen eigen auto en gebruikte de Fiat 500 van mijn moeder om klanten te bezoeken.

Aan het begin van je carriëre is het slimmer om je geld te investeren, dan om een dikke auto te kopen.

Nu ben ik een groot fan van Audi en een A3 lijkt me enorm gaaf om te hebben. Voor rond de 25.000 kan je een luxe variant van dit model rijden.

Een snelle berekening leerde mij dat een Audi A3 naast de aanschafkosten elke maand minimaal 200 euro aan kosten met zich meebrengt.
De auto gaat mij dus geen geld opleveren, in tegenstelling zelfs want hij gaat mij elke maand een boel geld kosten.

Financiele berekening: investering van 25.000 wat elke maand 200 euro gaat kosten. Ik heb de A3 uiteindelijk niet gekocht en mijn geld geinvesteerd in andere assets die mij wel geld opleveren.

Nu levert die geinvesteerde 25.000 mij elk jaar + 1800 op in plaats van dat het mij elk jaar - 2400 euro kost.

Update 2021

In 2021 ben ik 25 geworden en rij ik nog steeds met de Fiat 500 van mijn moeder rond.
Nog steeds geen dikke auto, maar ik verdien wel elk jaar meer aan mijn investeringen.