Inleiding geldboom

Snel rijk worden is iets wat veel mensen graag willen, helaas is de kans dat je de hoofdprijs van de loterij wint erg klein.

Daarbij is het ook belangrijk dat je rekening houd met de reis naar het geld toe. Wie snel heel veel geld krijgt, zal ook snel heel veel geld uitgeven.

Zo raken in Amerika 70% van alle winnaars van een lotterij al hun gewonnen geld binnen 5 jaar alweer kwijt omdat ze niet weten hoe ze het moeten investeren, beleggen zodat ze er meer uit kunnen halen.

Vergelijk dit maar eens met Warren Buffet, die er 55 jaar over heeft gedaan om miljardair te worden en die verschillende soorten bedrijven en aandelen heeft.
Warrens vermogen zal niet snel op raken, omdat hij zichtzelf aangeleerd heeft om slimmer met zijn geld om te gaan. Warren weet ook dat het hem JAREN heeft gekost om dit op te bouwen. Dit is de manier en ook het type vermogen wat je wil opbouwen.


Het geldspel

Het spel van geld is niet makkelijk, het is moeilijk, competitief en meedogenloos.

Als jij de regels niet weet, ben je gedoemt om te mislukken. Het probleem met de meeste mensen is dat ze hun hele leven hard werken en aan het eind van hun carrière nog steeds “arm” zijn omdat ze niet weten hoe het spel werkt…

Als je aan de andere kant wil komen te staan, moet je eerst de regels weten.

Geld groeit wel aan bomen 2

Regel 1: geld groeit wel aan bomen

“Het geld groeit me niet op de rug” of “ik heb geen geldboom in mijn tuin staan” zijn Nederlandse uitspraken die je vast wel eens gehoord hebt. Zolang als je hierin blijft geloven is de kans groot dat je nooit veel vermogen zal krijgen.

Nee een fysieke boom waar briefjes aan groeien bestaan inderdaad niet, maar er zijn wel andere vormen die hetzelfde resultaat behalen. (In de vorm van assets, leningen of andere beleggingen zoals aandelen of vastgoed)

Helaas zijn de zaadjes voor zo'n "geldboom" niet goedkoop… Anders zou iedereen er een hebben toch?

Geldboom planten in 3 stappen:

Je zal dus zelf je geldbomen moeten planten, maar weet je hoe lastig het is om een boom te planten?

  1. Eerst moet je een zaadje planten, maar deze moet wel in een voedingsrijke grond geplant worden.
  2. De boom groeit niet vanzelf, je moet hem water geven, verzorgen en hij moet precies genoeg zon krijgen.
  3. Dit zaadje groeit ook niet één nacht uit tot een grote boom, dit kan wel 10 tot 30 jaar duren.

Zodra de boom gegroeid is, blijft deze elk jaar zonder veel moeite fruit of noten geven.

Precies hetzelfde geld voor alle andere vormen van investeringen en beleggingen. Een mooiere vergelijking kan ik niet voor je maken.

Zodra je een goedlopend bedrijf hebt opgebouwd, genoeg belegggingen of investeringen hebt gedaan, blijven deze elke maand inkomsten opleveren. Zelfs als je er geen tijd aan besteed of op vakantie bent.


Regel 2: Er is geen limiet aan hoeveel geld je kan uitgeven

Toen ik net begon met werken verdiende ik niet al teveel geld. Elk jaar begon ik steeds meer te verdienen en vervolgens is het heel aantrekkelijk om ook je uitgaven te verhogen. Dit is wat je bij 99% van de mensen ziet.

Kijk maar eens in je omgeving, Sjonnie krijgt een beter betalende baan en denkt vervolgens na over een mooie duurdere auto en daarna een vakantiehuisje en heeft daarna weer mooi zijn maandelijkse uitgaven verhoogt.

Het is belangrijk om een budget op te stellen en je daaraan te houden. Doe je dit niet, dan zal je nooit kunnen investeren… Zelfs niet als je €10.000 per maand verdient, er zijn oneindige manieren om deze 10.000 uit te geven, wat zou jij hier allemaal van kopen als dit jouw inkomen zou zijn?

Disciplineer jezelf om je vast te houden aan een lager budget en het verschil te investeren. Dit is wat Warren Buffet ook zijn hele leven gedaan heeft en wat een bewezen manier is om veel geld te verdienen. Lees onze blog over besparen om te kijken waar jij meer geld op kan besparen.

Pas nadat ik goed op mijn uitgaven ging letten had en met discipline begon te sparen, begon ik pas met het opbouwen van vermogen en begon mijn net-worth te groeien.

Begrijp me niet verkeerd, ik ga ook nog op leuke vakanties en heb genoeg leuke uitjes en etentjes in het hele jaar door. Je mag ook zeker genieten van het geld waar je hard voor gewerkt hebt. Vergeet alleen niet om rekening te houden met je budget en je spaardoelen. Blijf leven met een budget van minder dan je volledige inkomen, omdat je met het verschil investeringen en beleggingen kan kopen.

Geld groeit wel aan bomen 3

Geld groeit wel aan bomen 4

Regel 3: Geld is een spel wat je de rest van je leven speelt

Hoe ouder je wordt, hoe meer je uitgaven gaan worden. Dit zal je aan alles gaan merken, zeker als je een gezin begint. De meeste mensen maken zich geen zorgen om de toekomst, omdat ze vandaag toch genoeg geld verdienen. Maar wanneer je uitgaven meer worden dan je inkomen, beginnen ze te klagen dat ze niet genoeg verdienen… Dan bouw je je eigen kooi waar je van loonstrook tot loonstrook moet leven en blijf je de rest van je leven arm…

Je gaat zeker weten fouten maken en geld verliezen in je reis met beleggen, maar dit hoort er allemaal bij. Dit zijn belangrijke lessen die je moet van leren voordat je succesvol zal beleggen.

 


Samenvatting

Herinner je je nog hoe lang het voor de boom duurt om te groeien? 10 tot 30 jaar. Stel je hierop in en investeer voor de lange termijn.

Het kost veel tijd om geld te laten groeien. De eerste stappen zal je zelf moeten zetten, daarna zal je zien dat het steeds sneller gaat en moet je geduld hebben en blijven investeren.

Uiteindelijk zal je je doel behalen en heb jij straks genoeg geldbomen om comfortabel van te leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *