Inleiding pensioen

Om later goed rond te kunnen komen is het verstandig om al op tijd over je pensioen na te gaan denken. Hierbij geld ook, hoe eerder je hoger je pensioen zal zijn.

Hoe ga je dat opbouwen en waarneer heb je genoeg voor een voor jouw passend pensioen?

Dat gaan we in deze blog behandelen.


 

Over 10 jaar met pensioen in 4 stappen

Hoe kan je over 10 jaar al met pensioen gaan, als je vanaf vandaag met 0 euro begint?
Dit is een interessant onderwerp, die in de basis erg simpel is.

Dan vraag je je af: “als het zo simpel is waarom doet iedereen dit dan niet?”

Het antwoord op die vraag is dat in de realiteit de meeste mensen geen idee hebben waar ze moeten beginnen en ook niet de tijd en geldbronnen beschikbaar hebben om dit voor een lange termijn vol te houden om dit werkend te maken.

We breken in dit artikel gelijk de mythe af dat pensioen iets is voor na je 60e of 70e verjaardag.

Hieronder leggen we in 4 simpele stappen uit hoe jij over 10 jaar al met pensioen zou kunnen.

Over 10 jaar met pensioen 2

Stap 1: Sparen

De eerste stap om financiële vrijheid te bereiken is om te realiseren dat het niet uitmaakt hoeveel geld je verdient. Om financiële vrijheid te realiseren is het enige wat belangrijk is; hoeveel van je inkomen je opzij kan zetten aan het einde van elke maand. Er zijn genoeg mensen die meer dan €160.000 per jaar verdienen, maar die alles aan het eind van de maand opmaken aan een mooi huurhuis aan het strand, een geleasete Ferrari en dure vakanties.

Zo zijn er ook mensen die rond de €80.000 per jaar verdienen en ruim 40.000 per jaar opzij kunnen zetten en investeren. Mensen die dit elk jaar doen zullen over 10, 20 of 40 jaar met minder inkomen een veel hogere net-worth bereiken dan de mensen die alles weer uitgeven.

 

"De rijken worden rijker door uit te geven alsof ze arm zijn, terwijl de armen arm blijven door geld uit te geven alsof ze rijk zijn"

Het echte geheim om in een korte tijd een hoge net-worth op te bouwen is; leef alsof je arm bent.

Elk jaar is mijn inkomen meer geworden en in de tussentijd zijn mijn uitgaven niet gigantisch gestegen. Ik rij geen dure auto, draag geen dure merkkleding (€7,50 T-shirts zijn mijn favoriet). Door ruim 80% van mijn inkomen opzij te kunnen zetten, heb ik gigantische stappen kunnen maken in het opbouwen van mijn net-worth.

 

Als je 40.000 verdient en de helft hiervan opzij kan zetten, zou je over 17 jaar al kunnen stoppen. Terwijl als je 80.000 verdient en niets overhoud, je je hele leven zal moeten werken…

Over 10 jaar met pensioen 3Over 10 jaar met pensioen 4

Op deze site kan je jouw financiële situatie invullen en kan je uitrekenen hoe snel je met pensioen zou kunnen.

Hoe meer van je inkomen je opzij kan zetten, hoe sneller je jouw doel voor financiële vrijheid kan behalen. En hoe sneller je kan gaan doen wat je wilt.


Stap 2: Uitgaven verlagen

Als jouw doel is om financiële vrijheid te behalen, moet je alles doen om je uitgaven te kunnen verminderen. Hou er rekening mee dat elke 5% die jij extra kan besparen, je meerdere jaren eerder met pensioen zou kunnen gaan. Elk klein beetje telt!

Over 10 jaar met pensioen 5Over 10 jaar met pensioen 6

Enkele voorbeelden van uitgaven verlagen zijn:

  • Koop een huis en ga niet gehuurd wonen, zo bouw je vermogen op en gooi je niet elke maand geld weg
  • Geen auto leasen, rij een gebruikte auto / occasion die je zelf kan kopen. Zo betaal je geen hoge rente's op geleend geld voor je auto.
  • Kook thuis, ga niet elke dag uit eten of bestellen via thuisbezorgd.
  • Wacht met kopen tot het uitverkoop is, zo bespaar je al gauw 30 tot 40% op uitgaven op kleding, schoenen, etc.
  • Als je een uitgave wilt doen, wacht een week met het kopen. Als je het na een week nog steeds wil kopen, dan ga je je gang en koop je het gewoon. Daarmee geef je jezelf even rustig de tijd om er over na te denken en doe je verstandigere aankopen.

Lees ook vooral de blogpost geld besparen door om meer ideeën op te doen

Over 10 jaar met pensioen 7

Over 10 jaar met pensioen 8

Stap 3: Voorkom schulden

“Geld lenen kost geld!”

Schulden is hetgeen wat je verder wegtrekt van het doel om eerder met pensioen te kunnen gaan. Schulden met hoge rente mag niet voorkomen in je gehele financiële situatie!

Over 10 jaar met pensioen 9Over 10 jaar met pensioen 10

Kijk maar eens wat het kost om rood te staan op je rekening. Daar betaal je al gauw 9-15% rente voor!

Voorbeelden van schulden voorkomen:

  • Niet roodstaan bij de bank
  • Creditcard rekeningen op tijd betalen
  • Geen geld lenen voor een auto of andere spullen
  • Schulden met hoge rente percentage's zo snel mogelijk afbetalen

Stap 4: Investeren

Er zijn genoeg voorbeelden en video’s van mensen die willen dat je actief gaat handelen in aandelen door dagelijks te kopen en verkopen (Daytraden). Toch is de kans bij daytraden groter dat je hiermee meer geld verliest dan je ermee verdient.

Voor de meeste mensen is het verstandig om maandelijks een vast percentage van je inkomen in een aandelen of indexfonds te investeren. Daarna laat je de markt zijn werk doen en zal je op de lange termijn (10 - 20 jaar) hier altijd een positief rendement uit halen.

Zorg ook dat je je vermogen in verschillende fondsen diversificeerd, zodat je niet alle eieren in hetzelfde mandje hebt zitten.

Probeer niet de markt te timen want onthoud dat “time in the market” belangrijker is dan “timing the market” dus investeer voor de lange termijn!

Lees de blog investeren 102 of passief inkomen 103 door om inspiratie op te doen.

Over 10 jaar met pensioen 11

Samenvatting

Wanneer je al op tijd begint met investeren of met het opbouwen van een passief inkomen, zorg je voor jezelf voor een mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan.

Over 10 jaar met pensioen gaan kan je bereiken door 2 dingen te doen; 1 is veel geld verdienen en optie 2 is om weinig geld uit te geven.

Als je 10 jaar 65% van je inkomen kan besparen, zal je over 10 jaar met pensioen kunnen gaan en dezelfde levensstijl aan kunnen houden voor de rest van je leven. Verdien je wel boven de 60.000 per jaar, gefeliciteerd! Dan zal het voor jou makkelijker zijn om geld opzij te zetten zodat je sneller met pensioen kan.

Over 10 jaar met pensioen 12

1 gedachte over “Over 10 jaar met pensioen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *