Beleggen in aandelen

Wanneer je investeert in aandelen, wordt je voor een stukje eigenaar van een bedrijf. Als het goed gaat met het bedrijf kan de waarde van het aandeel stijgen en kan jij hiervan profiteren. Bij sommige aandelen kan je ook dividend uitgekeerd krijgen. Dividend is een uitkering van de winst van een bedrijf.

De prijs voor een aandeel, ook wel de koers genoemd, wordt bepaald door de vraag naar en aanbod van het aandeel op de beurs. Daardoor komt een koers tot stand.

Neemt de vraag naar een aandeel toe? Dan zal de prijs van een aandeel waarschijnlijk ook omhoog gaan.


Waarom zou je investeren in aandelen?

Investeren op korte termijn wordt vaak gedaan op basis van inzicht in de bedrijfsresultaten, toekomstige plannen van de onderneming of andere omstandigheden.

Investeren op lange termijn (10-20 jaar) is iets wat altijd interessant kan zijn. Dit levert namelijk altijd wel rendement op. Daarnaast is het met de huidige spaarrente ook veel interessanter om in aandelen te investeren in plaats van het geld op de bank te houden.

Aandelen 1
Aandelen 2

Rendement

Wanneer je investeert in aandelen, kan je hier rendement uit halen in de vorm van koerswinst of dividendwinst.

Koerswinst
De koerswinst is het verschil tussen de prijs bij het kopen van het aandeel en het verkopen van het aandeel.

Voorbeeld: Stel iemand heeft destijds aandelen van AT&T gekocht voor $31.
Wanneer deze weer verkocht worden voor $37, heb je een koerswinst van $6.

Dividendwinst
Dividendwinst is een deel van de winst die uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Deze winst wordt vaak 1x, 2x of 4x per jaar uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Voorbeeld: AT&T keert elk jaar per aandeel $2 aan dividend uit, dan krijg je per aandeel $0,50 per kwartaal uitgekeerd. Bij 100 aandelen krijg je dan elk kwartaal $25 uitgekeerd.

Tips bij investeren in aandelen

  • Zet niet alles in op één paard, zorg dat je je investering verspreidt over meerdere bedrijven.
  • Beleg je met kleinere bedragen? Let dan op dat je een broker kiest zonder of met lage transactiekosten. Anders betaal je relatief veel voor het kopen en verkopen van aandelen. (Kies bijvoorbeeld voor een broker als eToro, zij hanteren een 0%-commissiebeleid).
  • Kies niet zomaar bedrijven uit, maar verdiep je eerst in het bedrijf en hun activiteiten.
  • Zorg ook dat je investeert met geld dat je 100% kan missen. Zo voorkom je dat je geld investeert dat je uiteindelijk toch nodig blijkt te hebben.
Aandelen 3

Risico’s bij beleggen in aandelen

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt namelijk (een deel van) je inleg verliezen. Investeer daarom alleen met geld dat je 100% kan missen! Het is ook zeker aan te raden om je eerst te verdiepen in de risico's voor je begint met beleggen om ze op deze manier zo veel mogelijk te beperken.

Begin op e-Toro

Aandelen 4