BesparenSparen

Een besparing bestaat uit het gedeelte van je inkomen dat je normaal gesproken wel uit zou geven, maar dat je nu niet uitgeeft. Je geeft dus minder uit dan normaal en bespaart daarmee geld.

Besparen is een belangrijk onderdeel voordat je kan gaan sparen.

Op deze pagina vertel ik wat besparen precies inhoudt, waarom het voor veel mensen interessant kan zijn om te gaan besparen en hoe je hier het beste mee kan beginnen.


Wat is besparen?

Zoals net in de inleiding is verteld, is een besparing een vermindering van je uitgaven zodat je meer geld overhoudt.

Enkele voorbeelden van besparen zijn bijvoorbeeld:
Minder hard rijden, waardoor je minder benzine gebruikt.
Goedkopere merken te kopen in plaats van de dure A-merken.
Elke dag je eigen lunch en koffie maken en meenemen in plaats van dit ergens te halen.

Besparen is belangrijk omdat mensen vaak hun geld uitgeven aan spullen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Door vroeg te beginnen met besparen kan dit een grote invloed hebben op je financiële situatie van de komende jaren.


Waarom is besparen belangrijk?Besparen 1

De snelste manier om geld te verdienen, is om het niet uit te geven.
Vandaag besparen betekent dat je morgen meer geld overhoudt. Besparen kan je dus, zowel op korte termijn als op lange termijn,geld opleveren.

Het effect van besparen is duidelijk; je houdt geld over. s’Morgens je eigen koffie maken in plaats van naar de Star Bucks gaan en je eigen lunch maken en meenemen kan in 300 dagen al 3000 euro schelen.

Het lijken kleine dingen, maar al die kleine dingen tellen flink op. Als je op de kleine dagelijkse uitgaven gaat letten, zal je elke maand merken dat het een heel verschil maakt op jouw bankrekening. Een goede reden om toch eens te overwegen om daarop te gaan besparen.


Besparingen berekenen

Ga bij je kleine uitgaven maar eens na: Als ik deze uitgaven 300 keer per jaar zou doen, hoeveel geld ben ik er dan voor kwijt?

Als je wil berekenen wat je kan besparen op je dagelijkse uitgaven kan je een schatting doen op basis van deze berekening.

Uitgaven per dag x het aantal dagen per jaar = totale uitgaven

Zo zie je ineens als je 300 dagen voor 5 euro aan lunch haalt, dat je daar aan het eind van het jaar 1500 euro voor betaald hebt. Doe je er ook nog 2x per dag koffie bij voor 5 euro? Dan is dat nog een keer 1500 euro per jaar.
Het lijkt misschien weinig, maar samen zit je nu al op 3000 euro per jaar. Voor veel mensen een heel maandsalaris.


Na besparen komt sparen

Nu je een groter gedeelte van je inkomen overhoudt, kan je dit opzij zetten om te gaan sparen.

Om financiële problemen op korte termijn te voorkomen, is het handig als je minimaal 1000 euro apart hebt staan voor noodgevallen. Bijvoorbeeld voor als je auto, wasmachine, koelkast of boiler het onverwacht begeeft. Dit zijn dingen waar je geen geld voor wil lenen, want schulden en leningen kosten geld (tenzij jij degene bent die de lening verstrekt).

Het is ook slim om een verlengd noodfonds te hebben zodat je voorbereid bent voor als je ziek wordt of je baan verliest. Dan zit je namelijk niet meteen in de financiële problemen.

Ook kan het handig zijn om voorbereid te zijn op leuke of belangrijke uitgaven in de toekomst. Bijvoorbeeld het idee dat je elk moment op een gave en dure vakantie kan gaan, geeft ook veel vrijheid en rust.


Nadat je hebt gespaard kan je investeren

Zodra je gespaard hebt, heb je geld over om eventueel te investeren. Op deze pagina vertel ik hoe je door slim te investeren op lange termijn meer rendement uit je vermogen te halen.
Dit kan je doen door te investeren in aandelen of Peer to Peer leningen.

In het voorbeeld hieronder kun je zien hoe een investering van 30.000 euro, 3000 euro per jaar aan rendement kan opleveren. Daarvan kan jij de komende jaren een lekkere lunch kopen en koffie bij Star Bucks halen.

Investering Waarde Rendement per jaar
Aandelen €10.000 €600
P2P leningen €20.000 €2400
Totaal €30.000 €3000

Tips om te besparen

Op deze pagina staan uitgebreide tips om in 4 stappen te starten met besparen.

Klik hier om besparen in 4 stappen te lezen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *